Vær på vakt: Advarsel om landsomfattende radonmåling-svindel

I fjor ble det avslørt en omfattende svindel med radonmålinger i flere norske kommuner. “Firmaet” lurte innbyggere med falske påstander om kommunale pålegg.

Telefonselgere fra “Firmaet” hevder at de er pålagt av kommunen å utføre radonmålinger, med feilaktige påstander om at kommunen dekker 80 % av kostnadene. Dette er villedende; kommuner pålegger sjelden innbyggere å gjennomføre radonmålinger. Situasjonen beskrives som farlig svindel som utnytter usikkerheten til folk.

Flere kommuner har rapportert om denne villedende praksisen. “Firmaet” later til å samarbeide med kommunene, men i virkeligheten bruker de villedende markedsføring. Ofte er eldre målgruppen for svindelen. Eldre er sårbare og kan dessverre bli ofre. Dette er alvorlig, og det oppfordres til økt oppmerksomhet blant alle.

Norsk Radonforening og Forbrukerrådet advarer mot slike svindelforsøk. De oppfordrer til å ikke kjøpe tjenester over telefon. Det anbefales å legge på samtalen hvis selgeren opptrer uprofesjonelt. Forbrukerrådets Thomas Iversen sier at dette er villedende informasjon og opplyser om at det er forbudt etter markedsføringsloven.

Uttalelse fra Radonsikring AS:

«Vi hos Radonsikring AS oppfordrer alle til å være på vakt mot villedende radonmålinger. Som stolte medlemmer av Norsk Radonforening, forplikter vi oss til å følge lover, regler og standarder for god kvalitet. Vi tar avstand fra useriøs praksis og er forpliktet til pålitelige radontjenester»

For mer informasjon om avsløringen i fjor, hvordan du beskytter deg og full artikkel, kan du lese på Norsk Radonforenings nettsider.